Wanneer je meer wilt leren over de BIJzondere wereld van de honingbij, kom dan naar een bijensafari bij het MEC in Dronten. Elke zaterdag en de 3e zondag van de maand, mits de buitentemperatuur tenminste 12 tot 15 graden is. Anders kunnen de bijenkasten niet geopend worden. Lees hieronder een verslag van een deelneemster aan de eerste bijensafari van dit jaar, over hoe ze het ervaren heeft.

Een natuurlijke omgeving voor insecten verbeteren
De onlangs aangelegde wadi in een aangrenzende bosperceel naast het MEC nodigt uit om te ontdekken en ervaren hoe eenvoudig je een aantal aanpassingen kan maken om de natuurlijke omgeving van bijenvolkeren en andere insecten te verbeteren. Het is zowel te voet als onder begeleiding van Rob Triest de moeite waard om te bezoeken.

Prachtig insectenhotel
Er is een paddenpoel die libellen en andere bij en in het water levende dieren aantrekt, een prachtig insectenhotel voor o.a. solitaire bijen en op de rand van het perceel, waar achter de laatste bomen de vaart stroomt, staan de bijenkasten van Rob Triest.

Het bijenleven van dichtbij gadeslaan<
Met veel genegenheid voor zijn bijen laat hij het leven in de bijenkast zien. Als deelnemer kan je er met je neus bovenop staan en het bijenleven van dichtbij gadeslaan. Dit zal voor velen een nieuwe ervaring zijn en een meevaller eersteklas, want ze prikken niet.

Imkeren op een bij-vriendelijke manier
Rob vertelt het een en ander over het bijenleven en het imkeren. Hij laat daarbij nadrukkelijk zien wat het verschil is tussen regulier imkeren en biologisch imkeren. Dat er op een bij-vriendelijke manier geïmkerd kan worden klonk mij als muziek in de oren. Een van de opvallende kenmerken hiervan is dat Rob een groot deel van de honing in de kast laat zodat de bijen op hun eigen mineraal- en enzymrijke voeding kunnen overwinteren in plaats van op suikerwater dat uiteindelijk ongezond is voor de bij, omdat dit het immuunsysteem van de bijen aantast waardoor ze minder weerbaar worden voor van alles dat hun gezondheid kan schaden. 

Wat je thuis kunt doen
De wadi is nog in ontwikkeling; daar moet je een beetje doorheen kijken, maar met Robs oprechte betrokkenheid bij de bij, en dan met name de honingbij, zit het wel snor. Dit is inspirerend om mee te krijgen en spoort aan om zelf ook meer voor de bij en andere insecten te gaan doen. Dus: alle bestrating je tuin uit en planten er in!

                            – / –

PS Er staan wat leuke veranderingen op stapel voor de bijensafari bij het MEC in Dronten (elke zaterdag en tijdens het Stoomweekend). Wist je dat groepen ook buiten de weekenden om een offerte kunnen aanvragen voor een 

bijensafari in combinatie met eten en drinken (op aanvraag bij het MEC)?

Pin It on Pinterest

Share This