Van de bloemetjes en de bijtjes
Op bijna elke imkercursus leer je dat je bijen suiker of suikerdeeg moet geven in de winter.
Maar hobby-imker Rob Triest uit Biddinghuizen doet het anders. Op authentieke wijze imkert Rob zoals dit gedaan werd voordat geraffineerde suiker op de markt kwam.
Hij zorgt voor genoeg bloemen en bloesem zodat zijn bijen eindeloos kunnen “shoppen”. Zo hebben ze het hele jaar door genoeg te eten en houden ze genoeg honing om er zelf van te kunnen eten en overleven. Hierdoor bouwt de kolonie zijn weerbaarheid zelf op.
Na zich grondig te hebben verdiept in de bijenwereld en diverse imkercursussen te hebben gevolgd, heeft hij sinds 2016 zijn eigen bijenvolken. De bijen zijn geselecteerd op vriendelijkheid, en niet op hun honingproductie. Zodat bezoekers ontdekken wat het belang is van de honingbij, en wat we samen kunnen doen voor onze natuur, onze voedselketen en onze gezondheid.
Een imker die het anders doet…
1. Hij zorgt dat er een diversiteit aan bloemen en bloesem is in de buurt van een bijenkast of bijenkorf. Het gaat hierbij dus niet alleen om de bloemen, maar ook om de struiken en drachtbomen die voldoende bloesem aanbieden voor het voedsel van de honingbij.
2. Hij vervangt de honing niet door suikerwater (junkfood), want wanneer de bij genoeg voedsel vindt in de buurt en eindeloos kan shoppen, zal ze genoeg honing produceren
3. Wanneer er toch een tekort is aan honing gebruikt hij honingoverschot van andere kasten
4. Hij past zijn ritme aan, aan dat van de bijen en gebruikt rook alleen als het echt niet anders kan. Door middel van wat water (plantenspuit) laat hij ze zachtjes weten dat hij de kast in komt.
5. Hij combineert het imkeren met het korfvlechten, zodat er dankzij die korven ook plekken ontstaan waar de natuur haar gang kan gaan. De organische vorm van een korf is bedoeld om een bijenkolonie een huis te bieden … niet om honing te oogsten.