Van de bloemetjes en de bijtjes
Veel imkercursussen leren dat bijen in de winter suiker of suikerdeeg nodig hebben om te overleven.
Maar hobby-imker Rob Triest uit Biddinghuizen doet het anders. Hij kiest voor een natuurlijke aanpak waarin de bijen altijd kunnen rekenen op hun eigen honing.
Hoewel Rob honing van zijn volken oogst, laat hij het hele jaar door een volle honingbak voor hen staan. Dat verdienen ze. Honing is in de eerste plaats bedoeld voor de bijen zelf, zodat ze kunnen overleven en gezond blijven. Deze natuurlijke voeding versterkt hun weerbaarheid tegen ziektes en andere bedreigingen. Suiker en suikerdeeg horen niet thuis in de natuur en maken inwinteren overbodig.
Sinds 2016 heeft Rob zijn eigen bijenvolken, geselecteerd op vriendelijkheid in plaats van honingproductie. Dankzij zijn aanpak bouwen de bijen hun eigen kracht op en kunnen bezoekers van dichtbij zien hoe belangrijk honingbijen zijn voor de natuur, onze voedselketen en onze gezondheid.
Een imker die het anders doet…
1. Hij zorgt dat er een diversiteit aan bloemen en bloesem is in de buurt van een bijenkast of bijenkorf. Het gaat hierbij dus niet alleen om de bloemen, maar ook om de struiken en drachtbomen die voldoende bloesem aanbieden voor het voedsel van de honingbij.
2. Hij vervangt de honing niet door suikerwater (junkfood), want wanneer de bij genoeg voedsel vindt in de buurt en eindeloos kan shoppen, zal ze genoeg honing produceren
3. Wanneer er toch een tekort is aan honing gebruikt hij honingoverschot van andere kasten
4. Hij past zijn ritme aan, aan dat van de bijen en gebruikt rook alleen als het echt niet anders kan. Door middel van wat water (plantenspuit) laat hij ze zachtjes weten dat hij de kast in komt.
5. Hij combineert het imkeren met het korfvlechten, zodat er dankzij die korven ook plekken ontstaan waar de natuur haar gang kan gaan. De organische vorm van een korf is bedoeld om een bijenkolonie een huis te bieden … niet om honing te oogsten.