MEC Museum Dronten

Rob Triest is bijna iedere woensdag en zaterdag van 10:00 tot 17:00 te vinden in het MEC museum te Dronten voor de volgende activiteiten:

Bijensafari
Wanneer de buitentemperatuur weer boven de 12 graden is, gaan we iedere woensdag en zaterdag weer van start met de bijensafari. Je gaat dan met een historisch treintje door het natuurgebied De Wadi waar je kennis maakt met de bijen.
De tijdsduur is ca 4 tot 5 kwartier, waarbij je van alles leert en ziet van de honingbij. Een activiteit die leuk is voor jong en oud.

Zijn bijenvolken zijn speciaal geselecteerd op vriendelijkheid (en minder op honingproductie), waardoor ze geschikt zijn om met een groepje op bezoek te gaan. De imker geeft aan waar je kunt staan, zodat ze vriendelijk blijven en je van alles kunt zien.

Jong en oud is geboeid door het verhaal van de imker, je kunt je vragen stellen en zien wat de bijen in de kast en korf nu eigenlijk doen. Elke dag kan de koningin 2000 eitjes leggen; misschien zul je zelfs zien dat er een bijtje geboren wordt.

Locatie Bijensafari: MEC Museum Dronten
http://www.mecmuseum.nl/

Korfvlechten

Rob Triest zal daar het korfvlechten demonstreren, vragen beantwoorden en enthousiaste educatie geven over imkeren, over honing en over insecten en biodiversiteit.
En hoe iedereen deze kan bevorderen en een Bijenheld kan worden.

Een belevenis!

Locatie Korfvlechten: MEC Museum Dronten
http://www.mecmuseum.nl/

docent korfvlechten Rob Triest

Cursussen Nederland

Cursus Korfvlechten

Wat is er mooier dan een oud ambacht leren en na 16 uur vlechten neem je trots je eigen korf mee naar huis. Door deze korf in de tuin te plaatsen wordt een dakloos geworden bijenvolk een fijn en veilig onderkomen geboden.

Mogelijkheden:
U kunt Rob inhuren voor € 120,- per persoon, inclusief materiaal, exclusief reiskosten op locatie.

Daarnaast zijn er meerdere activiteiten waar u zich voor kunt aanmelden. Deze zijn te vinden op Facebook.

Oogstdag Kamperveen 17-08-2024

Op zaterdag 17 augustus 2024 is in Kamperveen voor de 5e keer van 10 tot 16 uur een oogstdag, georganiseert door familie van den Hul (de Trutjeshoek) op de grens van Gelderland en Overijssel.

Er zijn o.a. werkzame landbouwmachines te bezichtigen die onder andere graan dorsen en een ploegwedstrijd.
Ook is er een bijensafarie en honing en verschillende oude ambachten.

Leuk voor jong en oud!
Toegang is gratis.
Locatie: Wittensteinse Allee Kamperveen. Parkeren gratis, borden volgen.

Bijenkorf in twee dagen

Workshop bijenkorf vlechten
Datum: vrijdag 17 en zaterdag 18 januari 2024.
Tijd: 08.30-17.00 uur
Lesduur: totaal 16uur.
Docent: Rob Triest Website: www.DeSchokkerbij.nl
Locatie: De rede van Schokland
Redeweg 2, 8307 RE Ens, Unesco werelderfgoed Schokland
Info: https://www.deredevanschokland.nl/korfvlechten-2-dagen/

Cursus Korfvlechten België

Onder andere:

Stef’s Bee Garden

Cursus ambachtelijk bijenkorf vlechten op den Balenberg bij Stef’s Beegarden te Baal.

Wil jij ook een activiteit in België plannen?
Neem contact op met Rob voor meer informatie.

* Voor cursussen in België zijn verblijfskosten mogelijkerwijs ook noodzakelijk.

Lezingen/cursussen: op aanvraag

 

 

Het was een fantastische ervaring om het korfvlechten te mogen beleven.

Het ter beschikking stellen van het nodige materiaal en de mogelijkheid 
tot aankoop van bepaalde tools is in het geheel toch wel belangrijk.

De sfeer in de groep was ook geweldig. De uitleg was duidelijk en goed 
verstaanbaar. Ook de les geschiedenis, waarmee U ons het waardevolle 
gebied hebt kennis laten maken was goed onderbouwd.

De zes minuten durende film was ook heel waardevol om een gedacht te 
krijgen van het gebied.

Heb zelf wat video opnames gemaakt van de laatste les en dit is meer dan 
waardevolle informatie waar ik op terug  kan vallen om nog eens te 
bekijken als niet goed meer weet hoe het nu in elkaar zat.

Ik vind persoonlijk dat de cursus een aanrader is over gans de lijn. Ben 
er van overtuigd hoe meer korven men in de toekomst zal vlechten des te 
beter de korven zullen zijn. Maar dat is met alles wat men doet  denk 
ik. De ervaring laat zich tot uiting komen.

Rob nogmaals dank voor de geweldige tijd die je aan de ganse groep heb 
bezorgd, en uiteraard ook dank aan Uw collega Gijs. Hij heeft er toch 
voor gezorgd dat de bamboe goed bewerkbaar was.

Vriendelijke groeten en hopelijk tot nog eens.

Eddy

Met een stralende ochtendzon als supporter, kwamen we aan in de Barelhoeve voor mijn eerste – en hopelijk niet de laatste – cursus korfvlechten met Rob Triest.
Als kersverse imker spreken oude ambachten me al lang aan. Dus waarom niet een eigen bijenkorf vlechten! Op 2 dagen maak je een stevige korf waar je nog jaren trots op zal zijn.
Na een korte historiek over de dijken in Flevoland gingen we aan de slag met een beginnersstukje voor onze bijenkorf.
Dat beginnersstukje lijkt een beetje op het middepunt van een spiraal. Het midden is klein en naarmate je steeds verder naar buiten vlecht wordt de spiraal groter en groter.
 
Met een stevige platte naald steek je telkens de vlechtband door het midden van je vlechtwerk. Door roggestro te bundelen en toe te voegen, maak je al snel een mooie zolder van je bijenkorf.
Door de stand van je naald aan te passen, kan je verdergaan met de ronding van je bijenkorf.
Waar het ielgat of de vliegopening (oh ja, die bijen willen er graag in en uit kunnen) komt, kan je zelf bepalen.
Eens je bijenkorf de juiste diameter heeft, werk je verder af tot helemaal onderaan.
De perfecte hoogte van je bijenkorf is de afstand van je elleboog tot je vingertoppen. De onderkant werk je af met een mooie siersteek.
Je bijen zullen natuurlijk ook spijlen nodig hebben om hun raten aan te bevestigen. Spijlen kan je maken van de takken van een hazelaar. Wat heb je nodig: 5 stokken van pinkdikte en 6 van een duimdikte. Bij gebrek aan een hazelaar, heb ik berkenhout gebruikt. Berkenhout is niet perfect recht, dus eerder iets voor de creatieve bijen :o)
Je bijenkorf in de tuin op 4 houten palen, op navelhoogte een plank met zand op, afdakje met latjes om de slagregen tegen te houden en klaar!

Al snel werd duidelijk dat korfvlechten een tijdloze activiteit is. Tijd-loos…. Hunkeren we niet allemaal een beetje naar gewoon tijdloos bezig zijn, rust vinden, de tijd vergeten. Zalig!

Ik zou deze cursus zeker aanraden aan alle bijen- en natuurliefhebbers, de creatieve Bosfenomeentjes, de handige harry’s, maar zeker ook de “help-linker-handigen”.
Met de toegewijde hulp van Rob maken jullie zeker een prachtige bijenkorf!
Zoek je een leuke rustgevende activiteit en wil je tevens iets heel goed doen voor de bijtjes, dan is dit je ding.

Bee Happy,
Vicky Van Eyken
Vicky

Dag Rob,
Een groep van 16 ervaren imkers en imkers-in-opleiding uit Bornem (België), schreef zich in voor de cursus “korfvlechten” , meer specifiek, het vlechten van een bijenkorf.
Als men bereid is, op twee zaterdagen, gedurende telkens 8 lesuren, een oude ambacht te willen aanleren, dan is men sowieso geïnteresseerd en gemotiveerd. Dit behoeft geen verder betoog.
De eerste vier lesuren werden besteed aan het aanleren van de techniek van het vlechten.  Hier heeft de leraar een staaltje vakkennis en leiderscapaciteiten ten toon gespreid.
Hij eiste stiptheid, aandacht en de bereidheid te willen leren en te willen luisteren.  De leraar toonde de handelingen van het vlechten, traag, duidelijk en meermaals. Daarna konden de cursisten aan de slag.
De leraar volgde de werkzaamheden van zijn cursisten : vragen werden beantwoord en fouten verbeterd.  Op het einde van dag 1 was aan de onafgewerkte werkstukken al te zien, dat er bij de cursisten,  verschillen waren, qua talent, creativiteit en vaardigheid.
Op dag 2 werden nog bijkomende technieken aangeleerd om het werkstuk te kunnen afwerken.  De cursisten, die in tijdnood zaten om hun korf afgewerkt te krijgen, konden nog op tijd beslissen, er een fruitmand, een bloempot, of nog iets anders, van te maken.
Zo was op het einde van de dag, iedereen tevreden en we feliciteerden mekaar met een welgemeend en warm applaus.
P.S. Ik wens mijn naam niet vermeld te zien. In België noteert men dan als volgt.  “ De auteur wenst anoniem te blijven. De naam is gekend bij de redactie.”
Anoniem

Mijn naam is Albert en ik ben sinds een aantal jaren bijenhouder(imker). Ik heb meestal een of twee volken, en ik reis niet met mijn volken. Bij de beginnerscursus bijenhouden heb ik geleerd om te gaan met Bijenkasten met ramen. Ik heb gekozen om met Segeberger kasten te imkeren.

Nu zie je vaak op plaatjes van vroeger imkers met bijenkorven in de weer en dit leek mij ook leuk om te doen, omdat het natuurlijk materiaal is en het een andere manier van imkeren is. Om dit te doen moet je eerst weten hoe je een bijenkorf maakt. Het leren en uitoefenen van oude ambachten en het voorkomen van het uitsterven van deze kennis vind ik erg belangrijk.

Bij de cursus die ik nu volg bij Rob leer ik de basisprincipes vervolgens is het veel oefenen en in de toekomst misschien een vervolgcursus. Ik heb nu zes lessen gehad en ik heb elke week weer zin om te gaan. Het is een leuke, creatieve bezigheid die de voldoening van een werkstuk geeft. Het is goed te leren maar………… om een mooie korf te maken vergt wel veel  oefenen.  

Albert

Pin It on Pinterest

Share This