Zowel de wilde bij als de koloniebij zorgt voor de bestuiving van bloemen, terwijl ze op zoek zijn naar nectar. Een wilde bij kan gebruik maken van een zogenaamd bijenhotel. Maar een koloniebij leeft met 60.000 tot 80.000 bijen en leeft in een bijenkast of bijenkorf.

Een bijenkast is vierkant en is zo gebouwd zodat de honing geoogst kan worden. De bijen maken er een raat in welke ongelovelijk precies is. Wonderlijk eigenlijk, wanneer je beseft dat ze dit in het donker doen. Wanneer de honing de juiste vochtigheid heeft, sluiten ze de honingraten af.

Een bijenkorf heeft een organische vorm en is niet bedoeld voor het oogsten van honing, maar bedoeld om de bijen in de natuur een handje te helpen. Wanneer je ze ophangt op een hoogte van minimaal 3 meter en er begroeing in de buurt is, loop je niet in de weg van hun aanvliegroute. Maar voordat je een bijenkorf ophangt, moet je weten dat er voldoende voeding (= bloemendiversiteit) voor ze te vinden is in de buurt. Ook bedrijven hebben ontdekt dat ze zo de natuur kunnen steunen. Wanneer je twijfelt of een locatie geschikt is, vraag dan eerst om advies.

Pin It on Pinterest

Share This