Een baard onder de vliegopening
De bijen verspreiden zich op de voor- en soms zijkant van de kast en hangen als een baard onder de vliegopening. In de loop van de nacht, wanneer het tegen de ochtend sterker afkoelt, nemen ze hun toevlucht weer in de kast en ziet alles er normaal uit.

Ze zorgen dat het goed kan tochten
In de ochtend komt er ook veel stuifmeel binnen. Met het naar buiten gaan van een groot deel van de bijen zorgen ze er voor dat de straatjes goed door kunnen ’tochten’. De bijen kiezen voor een zodanige gezamenlijke opstelling van ventilerende bijen, dat ze samen een grote ventilator vormen, die de warmte van binnen uit de straatjes naar buiten afvoert. Een vernuftig gevolg van het sociale gedrag van onze honingbij.

Hoe houden ze het op de juiste temperatuur?
Door buiten plaats te nemen, daalt de temperatuur binnen en blijft het broed beschermt tegen een te hoge temperatuurstijging. Overigens kunnen bijen temperaturen tot 41 graden voor kortere tijd overleven. Door water te halen en uit te spreiden over het gesloten broed, wordt het broed op de juiste temperatuur gehouden.

En hoe gaat het dan in de winter?
In de winter draaien ze het proces om en wordt de warmte juist binnen gehouden. Dat doen ze zonder aanvullende hulpmiddelen, puur op eigen kracht!

Pin It on Pinterest

Share This