Biddinghuizen, 27 april 2020

Wat gebeurt er voordat een bijenvolk/zwerm uitvliegt?
Als een deel van een bijenvolk/zwerm uitvliegt, zuigen de bijen hun maag eerst vol met honing – een voorraad voor drie dagen. Daarna kan zo’n zwerm een tijdje in een boom, heg of onder een zadel van een fiets hangen. In de compact ogende zwerm zit de koningin. Meestal wordt er dan een imker bijgehaald die de zwerm in een schepkorf vangt. Als ie de koningin maar in de schepkorf krijgt, volgt de rest vanzelf.

Zodra je de koningin hebt gaan de bijen stertselen.
Bij het stertselen houden de werkbijen het achterlijf omhoog en ontbloten ze de nasonovklier om het nasonovferomoon te verspreiden. Dit stertselen kan goed worden onderscheiden van het ventileren omdat de bijen dan hun achterlichaam niet omhoog houden. Met deze geur die vrij komt zoeken de bijen elkaar op.

Wanneer kun je bijenzwermen tegenkomen?
De meeste zwermen verschijnen in mei en juni, en daarna nog sporadisch tot in september. Hoe eerder een zwerm in een nieuw nesthol kan starten, hoe meer kans dat ze aan het eind van de zomer een goede voorraad honing hebben om de winter door te komen.

Wat kun je doen wanneer je een bijenzwerm ziet?
Neem contact op met De Schokkerbij, zodat we het volk een nieuw thuis kunnen geven. Je kunt hiervoor bellen met Rob Triest. Op onze facebookpagina meer video’s over de 2e bijenzwerm die we geschept hebben.

Tweede zwerm van het jaar!

Posted by Rob Triest on Wednesday, April 29, 2020

Posted by Rob Triest on Wednesday, April 29, 2020

Pin It on Pinterest

Share This