Wat is dit nou weer? Alweer een methode, om van het roken af te komen? Zonder medicijnen, zonder prikkende naalden, zonder zich in allerlei bochten wringende yoga? Alleen maar door te beginnen puntjepuntjepuntje? Jazeker, en met een prachtig resultaat.
Het idee achter deze revolutionaire methode is afkomstig van Dop Huisman van het MEC in Dronten (
www.mecmuseum.nl ). Die heeft werkelijk van alles ouds in zijn museum staan, ook verstokte rokers. Die zijn door de liefde en goede zorgen van Dop en zijn MECwilligers al veel minder gaan roken. Het zijn de prachtige oude diesels, die het museum rijk is.
Maar er staan niet alleen rokers in het museum, ze komen ook langs. En om deze groep gaat het.
Een van de MECwilligers is Rob Triest, ( www.deschokkerbij.nl ) imker en korfvlechter bij Het Flevo Landschap (www.flevo-landschap.nl ), de stichting, die zoveel goeds deed, doet en gaat doen voor de Flevolandse natuur Rob geeft op zaterdagen korfvlechtdemonstraties in het MEC. De zoveelste demonstratie? Tegen dit, tegen dat? Tegen korfvlechten? Nee, niet in het minst: Rob laat het mooie oude ambacht van korfvlechten herleven door onder Uw ogen een prachtige korf geboren te laten worden.
Toen Dop kortgeleden Rob weer eens in volle overgave bezig zag, een korf te creeren, met afwisselend een bundeltje roggestro of de korf in de ene, en de vlechtnaald met pitband in de andere hand, kreeg Dop alweer een Eureka-moment. Eureka zal hij niet geroepen hebben, waarschijnlijk was het “Brons!”, “Industrie!” of “Kromhout!”, naar de merken van een aantal industriele en/of nautische schatten in zijn museum.
Als je zo geconcentreerd bezig bent, met beide handen bezet, waar denk je dan niet aan? Wat kun je dan zelfs niet eens? Juist: roken! Wat kun je aan het eind van de maand wel? Minder hoesten, minder moe zijn, en….veel meer geld overhouden. Nu de overheid ook de rookwaar tot financiele melkkoe verheven heeft, en zal blijven verheffen, is dat een groot bijkomend voordeel.
“Ik wil op deze manier wel stoppen met roken, maar, “zo zult U vragen,”waar, hoe en wanneer kan ik zo n korf vlechten?”
….door te beginnen.
…met een door Rob Triest zelf gegeven korfvlechtworkshop. Ook in Belgie bleven zijn kwaliteiten niet onopgemerkt, en gaat hij binnenkort laten zien, hoe je een bijenkorf kunt vlechten. Rob heeft liefde voor zijn vak en ambacht. En voor de natuur, zoals blijkt uit zijn passie, ieder die maar wil, te leren, hoe je met eenvoudige, natuurlijke middelen de insekten- en dus bijendiversteit kunt verbeteren. Rob weet mensen als geen ander te inspireren om insekten- en bijenbeschermer te worden.
En die korf nou?
“Nu ben ik van het roken af, maar nou zit ik met een korf” Ook daar is goed over nagedacht. In de tijd, dat U niet rookte, en bezig was met vlechten, heeft U een prachtig toevluchtsoort en thuis voor een dakloos bijenvolk geschapen. Plaats de korf in de tuin, en daar komende aangezoemt. Ze redden zichzelf prima, U heeft er geen omkijken meer naar. En de bijen zullen U dankbaar zijn.
Maar ik ben een niet-roker.
Natuurlijk zijn ook niet-rokers van harte welkom op de korfvlechtworkshops. Bovendien is ervaring niet nodig en twee linkerhanden geen probleem. Interesse in deze leuke workshops? Meer info is te vinden op: