Dat een bijenvolk uit verschillende bijen bestaat, is wellicht al bekend. Maar dat er sinds kort ook Jonge Bijen bestaan, die veel groter zijn dan de Koningin, de werkbijen en de darren, dat is iets nieuws.
Het speelt zich af bij De Schokkerbij.
Rob Triest, de imker en korfvlechter van De Schokkerbij, is als vrijwilliger werkzaam bij Het Flevo Landschap. Deze stichting zet zich in, om natuur, cultuur, en historisch erfgoed in Flevoland te beheren, uit te breiden en te behouden. Kijk maar eens naar het prachtige Natuurpark Lelystad, en naar historisch erfgoed Schokland. Je zult je ogen uitkijken, dankzij Het Flevo Landschap en al haar vrijwilligers.
Het doel van De Schokkerbij is om voorlichting en educatie te bieden voor jong tot oud. En wanneer kinderen betrokken zijn bij het verhaal van de honingbij is dat iets prachtigs. Vorig jaar had Rob de allerjongste imker van Flevoland te gast.Mus Huisman, 4 jaar. Hij heeft Rob toen uitstekend geassisteerd bij het loslaten van de bijen uit de zojuist geplaatste kasten in de Wadi naast het Mechanisch Erfgoed Centrum in Dronten. In een video is goed te zien, hoe voorzichtig en liefdevol hij dit doet. Mus was de eerste Jonge Bij, de eerste jonge vrijwilliger bij De Schokkerbij.
Jonge bij Sven: Spreekbeurt op School
Op 12 januari 2019 mocht De Schokkerbij de tweede Jonge Bij verwelkomen. Het is Sven Lefers, 8 jaar, groep 5. Dierenvriend als hij is, raakte hij tijdens een bezoek aan het MEC, waar Rob ook vrijwilliger is, geboeid door de blije bijen van Rob. En natuurlijk Rob’s enthousiaste verhalen over zijn imkerij. Toe hij een spreekbeurt op zijn school, openbare basisschool De Dukdalf in Dronten mocht houden, wilde hij deze graag over bijen laten gaan: Honingbijen. Wilde Rob wat uitleggen over bijen? Jazeker, wilde Rob dat.
Informatie, bijenkorven en honing
Hij nam alle tijd, om Sven in de geheimzinnige wereld van bijenvolken, honing, korven in te wijden, en niet in de laatste plaats het belang van biodiversiteit, van honingbijen en van het zaaien van veel wilde bloemen te benadrukken en uit te leggen. Sven pikte alle informatie verrassend snel op. Rob leende hij Sven nog twee mini-korven, om in de klas te laten zien. Potjes Schokker honing zouden de kinderen kennis laten maken met de smaak van echte, eerlijke, natuurzuivere Schokker honing.
De spreekbeurt
De grote dag is aangebroken: Getooid met de twee korven, de potjes honing, en software stapt Sven trots naar school. Hij heeft hele interessante, en ook heel belangrijke zaken te vertellen. Sven had zelf een powerpointpresentatie gemaakt, een prestatie op zich. Sven begint te vertellen over honingbijen, hoe een volk is samengesteld en hoe het functioneert, hoe een korf er van binnen uitziet en waarom, hoe raten gebouwd worden, en waarom de honing er niet uit druipt. De hele klas zit aandachtig te luisteren en te kijken naar wat Sven vertelt en laat zien.
Het verschil tussen de wilde bij en de honingbij
Sven legt ook een belangrijke link naar de actualiteit: hij verteld, hoe we met zijn allen de achteruitgang van de insekten, en met name de honingbij, kunnen keren, en de biodiversteit van deze dieren bevorderen. De taak van de honingbij is in de eerste plaats bestuiving van bloemen, zodat deze voedsel in de vorm van fruit en groenten kunnen produceren. Bijenhotels zijn leuk, maar alleen voor de wilde bij. Echter: deze bij heeft een veel kleiner aandeel in de bestuiving, omdat het een enkeling is, en niet een heel groot volk, zoals honingbijen. Bovendien fourageren wilde bijen veel minder ver dan honingbijen, en zijn kieskeuriger wat bloemen betreft. Alle reden om de honingbij in het zonnetje te zetten.
Bloemen zaaien
Enthousiast vertelt Sven, hoe ook zijn klasgenoten dat kunnen doen. Binnenkort gaat Sven zakjes zaad uitdelen, die de kinderen dan kunnen gaan zaaien. Als de wilde bloemen er zijn, kunnen ze met eigen ogen zien, hoeveel insekten, en natuurlijk bijen daar wel niet op af komen. Je kunt ach en wee roepen over de teruggang van insekten, maar als je eenmaal weet, met welke simpele middelen iedereen er voor kan zorgen, dat de insekten weer terug keren, dan kan iedereen deze kans grijpen. Er verschijnen glanzende ogen in de klas: wat een geweldige boodschap, we doen heel graag mee.
Sven is bijenambassadeur
De juf/meester is ook al vol lof, en geeft Sven een welverdiende 10 ! De heerlijke smaak van de echte Schokker honing zullen Sven’s klasgenoten niet snel vergeten. Sven is op school bijenambassadeur geweest. Zijn spreekbeurt zal vrucht dragen, zowel letterlijk als figuurlijk. Daarom is Sven door Rob tot Jonge Bij benoemd. Daarbij overhandigde hij Rob een lekker kadootje als dank. Hij zal Rob gaan assisteren bij Bijensafari s, zakjes zaad gaan uitdelen, en natuurlijk de rol van Bijenambassadeur gaan vervullen. Sven, namens Rob en alle werkbijen van De Schokkerbij: gefeliciteerd en van harte welkom!