Afgelopen woensdag werd het voedselpark geopend in Brunnepe en werd er een boom geplant, geschonken door De Schokkerbij. Maar waarom? Wat is de connectie tussen die twee?Onderstaand artikel geeft het antwoord.
De stormvloed
Is Schokland te heet gewassen? Je zou het haast denken. Nog liggend in het ruime sop van de Zuiderzee werd het eiland in de vorige eeuwen namelijk steeds kleiner. Stukje bij beetje knabbelde en snoepte de Zuiderzee stukjes van het eiland af, waardoor het kromp en kromp. In 1825 probeerde deze veelvraat de laatste grote hap te nemen en Schokland helemaal op te slokken. Deze actie staat bekend als “De Stormvloed”. Er sneuvelde twee kilometer aan zeedijk, en de paalwering knapte af als luciferhoutjes, maar het eiland bleef bestaan, gelukkig.
Omdat de situatie te onveilig werd geacht, liet Koning Williem iIII 1859 het hele eiland ontruimen. Mede redenen waren, dat de instandhouding van het eiland te duur werd. En de armoede onder de Schokkers: met de visserij werd nog geen droog brood verdiend. Schokland reikte zijn hand naar Kampen: de meerderheid van de Schokkers wilde daar naar toe. Maar de Schokker Hand werd met een koel slap handje door Kampen beantwoord. Deze slappe hand liet snel los en wees naar een plek ver weg, buiten de stadsmuren.
Brunnepe
Omdat de rijke Kampenaren dat stelletje armoedzaaiers niet binnen zijn stadsmuren wilde hebben, kregen ze het net buiten Kampen liggende Brunnepe als nieuwe woonplaats toegewezen. Nee, het is geen typefout: de aparte naam van dit dorpje is afgeleid van brunne= bruin, en apa, Germaans voor water. Bruin water dus, en waar dat dan weer vandaan kwam?
Hoe verging het Schokland na die Stormvloed? Blijkbaar had de Zuiderzee zijn pogingen om het eiland aan te vreten opgegeven, want het eiland kromp niet meer. Het bleef tot 1932 in de Zuiderzee liggen, totdat de Afsluitdijk er het IJsselmeer van maakte. Daar bleef Schokland liggen, totdat de inpoldering van de Noord-Oostpolder van Schokland een voormalig eiland maakte. Toen begon Schokland een andere beweging te maken: het ging naar beneden. Het daalde maar liefst anderhalve meter door inklinking van het veen.
De Brunneper Bongerd
De Schokkers zijn Brunnepe tijdenlang trouw gebleven. En niet alleen dat: trots volk als ze waren,hebben ze hun eigen taal en cultuur heel lang in stand weten te houden. Inmiddels is Brunnepe bij Kampen ingelijfd. Het is een wijk, waarin de straatnamen nog aan vroeger herinneren, en de stratenloop aan de dijken, waar ze eens langs liepen. Midden in deze wijk ligt de “Brunneper Bongerd”, ooit een prachtige boomgaard, maar meer en meer vervuild geraakt. Bomen zijn alvast door een projectontwikkelaar gekapt: het lag er net zo armzalig en berooid bij als indertijd de Schokkers waren, toen ze Brunnepe binnenkwamen. Er waren plannen voor huizenbouw, maar bewoners wilden geen huizen, ze wilden liever bijen als buren, zo staat er bovenaan een krantenartikel te lezen. De bongerd werd namelijk, ofschoon in desolate toestand, wel door een bijenvereniging gebruikt, en blijkbaar tot wederzijdse tevredenheid.
Voedselpark in Brunnepe
Twee inwoners van Brunnepe werkten een plan uit, waarbij de verwaarloosde bongerd zou worden omgetoverd tot een “Voedselpark”, zodat het Kampense Voedselbos er een kleine spruit bij zou krijgen. De gemeenteraad zag dit plan wel zitten, schoof het huizenplan van de baan, en omarmde het groene initiatief.
Openingsceremonie
Afgelopen week, woensdag 7 november , was het feest in Brunnepe: het Brunneper Voedselpark werd rond twee uur door middel van een paar ferme scheppen aarde op een boomkluit gooiende burgemeester Koelewijn van Kampen geopend. Zijn ene hand, die tijdens het Oogstfeest in Kamperveen nog stevig in het verband had gezeten, was gelukkig inmiddels onthuld. Om de openings-ceremonie heen waren verscheidende mensen al kuilen aan het graven, voor een aantal toekomstige bewoners van het voedselpark.
Niet alleen werd die dag een groen paradijsje in wording geopend, maar ook een verbinding gelegd tussen vroeger en nu. Opnieuw is er weer een Schokker Hand gegeven aan Kampen. Dit keer echter, werd deze hand met een warme handdruk beantwoord: Rob Triest heeft namens De Schokkerbij, die zijn standplaats in Schokland heeft, de door de burgemeester met zoveel elan geplante Winterlinde aan het Brunneper Voedselpark te Kampen geschonken. De Schokkerbij heeft voor een Winterlinde gekozen, niet alleen, omdat het een mooie boom is, maar ook, omdat deze nu nog geplant kan worden en omdat het een belangrijke waardplant is voor de bijen. Dit gulle gebaar vanuit Schokland richting Kampen is keurig geplant, en zal decennia lang getuige zijn van deze prachtige handreiking.